Vad är ett backyard lopp?

Alla deltagare ska varje timme klara av att springa ett varv på 6 706 meter. Sträckan är bestämd för att 24 varv ska motsvara 100 miles (161 kilometer), vilket anses vara en drömgräns för ultralöpare. Alla som lyckas genomföra varvet innan heltimmen är slut är startklara till nästa varv. Ett nytt varv startar varje heltimme, till exempel 09:00, nästa 10:00 och nästa 11:00 och så vidare tills bara en person orkar genomföra varvet. Det är därför inte på förhand känt när tävlingen kommer ta slut. Världsrekordet har amerikanen John Stocker på 81 varv (542km). Du kan välja att springa varje varv snabbt och få mycket tid till vila efter långsammare och på så sätt spara energi men få en kortare viloperiod innan nästa varv inleds. Grundaren Gary “Lazarus Lake” Cantrell beskriver det som att ”det är lätt tills det inte är lätt längre”. Bara en löpare får en sluttid då alla andra bedöms ha misslyckats att slutföra tävlingen. Enligt Cantrell finns dock bara en förlorare och det är den person som orkat längst eftersom han eller hon är ensam om att inte ha fått möjlighet att testa sin absoluta smärtgräns. Storheten med formatet bedöms bland annat vara att alla, oavsett kön, ålder eller kondition, kan delta och springa tillsammans.

Hur ser underlaget ut? Hur går banan?

Banan är en riktig pärla om vi får säga det själva. Ett stycke Uppland när det är som bäst. Navet för loppet är parken High Chaparral med sina stora grönytor. En naturlig tävlings bas mitt i samhället Vänge. Backyard Ultra Vänge kommer locka till publik utmed banan som väntar dig - smyckad i en härlig vårskrud.

Vi har varit måna om att lägga en varierande och lite utmanade bana. Resultatet är en upplevelse där det hela tiden händer något och löpningen aldrig blir enformig. Stora delar av loppet går på det småknixiga terrängspåret i utkanten av samhället. Känslan är att du flyger fram på det mjuka underlaget nära de stora träden och kolossala stenar. Här har flera landslaglöpare startat sina löparkarriärer och många framstående innebandyspelare svettats under hårda fyspass. En oas för idrotten i Vänge och Hagunda IF.

Plötsligt är du ute på en skogsväg och skymtar riksväg 72. En vägtrumma tar dig under vägen och du är mitt i den unika uppländska radbyn Vänge-Ekeby. Byn, som är byggnadsminnesförklarad sedan 1998, har medeltida anor med en bevarad byplan. Vänge hembygdsförening har gett byn ett aktivt kulturliv och många besökare. Banan ringlar sig genom denna fantastiska miljö. Passa på att njut av atmosfären och ett samhälle från förr. Sedan återigen under vägen och in skogen på små skogsstigar. Fortare än kvickt är du tillbaka i samhället och varvningen på High Chaparral. Lite vila och kanske något av de energigivande tilltuggen som du bjuds på. Sedan på det igen. Härligt!

Banan kan ni kolla på Strava här och på YouTube här.

GPX-fil tillgänglig vid behov. Kontakta oss på backyardvange@hagundaif.se.

Hur anmäler jag mig och vad kostar det?

Anmälan sker här via mittlopp.se och öppnas 1a september 2023.

Priset är 495 kr. Betalningen sker i samband med anmälan.

Vill du använda ditt friksvårdsbidrag, kontakta oss på backyardvange@hagundaif.se innan du påbörjar din anmälan.

I priset ingår en medalj, varm mat under vissa tider och energistation fylld med kaffe, energidryck...

Vilka regler gäller för ett sånt lopp?

Start och mål är på samma ställe, start sker varje hel timme från klockan 10:00 den 18 maj 2024. Detta innebär att du måste senast avsluta ditt varv efter 59 minuter och 59 sekunder för att sedan starta direkt när startsignalen går.

Nummerlappen måste bäras synlig så länge du är kvar i BUV, detta för att underlätta för funktionärerna och avprickning.

Det är deltagarens ansvar att hålla koll på starttiderna, vi kommer göra alla uppmärksamma på när det är 5 min, 3 min och 1 min kvar till start. Om du själv väljer att avsluta BUV, meddela oss i tävlingsledningen.

När starten gått får du inte vända tillbaka och hämta t.ex. kläder, energi eller dryck. Det är inte tillåtet att använda stavar/käppar eller annat hjälpmedel. Langning av mat, dryck, material, och utrustning är inte tillåtet utmed hela slingan. Detta leder till diskvalificering.

Pacer/Pacing är inte tillåtet. Support i tävlingsområdet efter målgång och innan start är tillåtet.

Mellan kl 22.00 – 04.59 är reflexväst och pannlampa rekommenderat.

Tidtagning och resultatlista.

Vi erbjuder tidtagning så ni och era supportrar har koll på era varvtider och det kommer att finnas en resultatlista som uppdateras live så alla kan följa loppet.

Löparna kommer få låna en tidtagningschip i samband med sin nrlapp loppdagen.

OBSERVERA att man blir skyldig 500kr för ersättning av tappad eller ej återlämnad chip.

Avsluta lopp.

Backyard Ultra Vänge avslutas när:

  • Deltagaren inte klara slingan inom en timme

  • Deltagaren inte står i startfållan när starten går

  • Deltagaren själv väljer att avsluta.

Alla deltagare som genomför minst ett varv får vår specialdesignade BUV medalj.

Vi delar även såklart ut pris till vinnaren, ”The last one” standing.


Finns det nåt PM?

Vi kommer under våren att ta fram ett PM där vi lägger mer info om parkering, nummerlapps hämtning...